Recensie De nomade – Anya Niewierra

Info

Titel: De nomade
Auteur: Anya Niewierra
# pagina’s: 374
Verschijningsdatum: mei 2024
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff

Review

Olga Liebke maakt documentaires en woont in een afgelegen huis samen met haar dementerende vader. Meer familie heeft ze niet want haar moeder stierf in het kraambed. Door zijn dementie begint haar vader steeds meer verhalen over vroeger te vertellen en deze lijken niet te kloppen met wat Olga weet. Haar afkomst en verleden lijken plots in vraag te staan. Om meer te weten te komen reist ze naar Polen, Lithouwen en Belarus. Maar door een noodlottige ontmoeting blijkt deze reis veel gevaarlijker dan verwacht.

De nomade is niet zomaar een thriller maar werd gebaseerd op waargebeurde feiten waar de auteur een eigen invulling aan gaf. Er komt heel veel geschiedenis in voor zoals over het Ijzeren Gordijn en de Stasi. Dit geeft een bijzondere toets van het verhaal waarbij je wel moet houden van wat historische feiten en gebeurtenissen. Het verhaal over de zoektocht van Olga wordt afgewisseld met fragmenten uit de documentaire “De Grensman”. Naar het einde van het boek toe wordt duidelijk wat juist het verband is tussen beide verhalen.

De nomade draait vooral om Olga, haar vader en de verschillende personen die ze ontmoet tijdens haar zoektocht. De verschillende personages hadden echter iets dieper mogen uitgewerkt worden. We leren Olga vrij oppervlakkig kennen en ook sommige van haar keuzes lijken niet logisch voor een vrouw van 37 jaar. Ook de personages rondom haar worden oppervlakkig uitgewerkt waardoor het moeilijk is om voeling met hen te krijgen.

De nomade is een interessant verhaal maar het is ook een soort thriller dat je moet interesseren. Het verhaal van Olga zit goed in elkaar en toont een aangrijpend verhaal dat op veel punten heel waarheidsgetrouw lijkt te zijn. Lees je graag over geschiedenis en vind je het fijn dat de auteur hier dieper op in gaat? Dan is dit boek zeker een aanrader.

Plot: 4/5
Personages: 3/5
Spanning: 3/5
Leesplezier: 3/5

Ik kreeg dit recensie-exemplaar van VBK Uitgevers. Bedankt hiervoor!

36-jarige booklover met een uitgesproken voorkeur voor alles wat te maken heeft met misdaad, gruwel en spanning. Geen enkel boek boeit zoveel als een spannend boek!
Berichten gemaakt 243

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven